ENERGIELABEL
UTILITEIT GEREGELD BINNEN EEN WEEK!
VERPLICHT

Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Daarnaast is ook huidige regelgeving al zo dat bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen, een energielabel verplicht is. Deze verplichting geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan één functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):
– Kantoor
– onderwijs, zoals scholen en universiteiten
– bijeenkomst, zoals cafe’s, restaurants, kinderopvang en vergadercentra
– gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
– logies, zoals hotels en pensions
– sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
– winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

Niet zeker of uw pand een energielabel heeft?
WIE MAG EEN ENERGIELABEL VERSTREKKEN?

Het energielabel kunt u laten opstellen door een vakbekwaam energieadviseur die aangesloten is bij een Certificerende Instelling (CI). De energieadviseur moet bovendien werkzaam zijn voor een organisatie met een Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500-U-certificaat. Alleen energieadviseurs die aan deze eisen voldoen mogen een energielabel voor utiliteitsgebouwen afgeven.

Uiteraard voldoen NUU en haar collega’s aan de gestelde criteria. NUU en haar adviseurs zijn vakbekwaam, geregistreerd en kunnen uw pand van een energielabel voorzien.

GEBOUWGOPNAME

Voor het registreren van een energielabel komt een van onze energieadviseur langs om de woning op te nemen om vervolgens een energie-prestatieberekening te maken. Gemiddeld neemt de woningopname tussen de 1,5 en 2 uur in beslag. Afhankelijk van de complexiteit van de woning zal de woningopname langer of korter duren.

GELDIGHEID VAN HET ENERGIELABEL

Een energielabel is 10 jaar geldig. De ‘geldig tot’-datum staat vermeld op het label. Er is geen verplichting om geldige energielabels te vervangen als de bepalingsmethode verandert. Ook worden al geldige energielabels niet omgezet op het moment dat de bepalingsmethode verandert. Als op het moment van verhuur of verkoop de geldigheidsdatum van een energielabel is overschreden, vraagt u een nieuw energielabel aan.

BEPALINGSMETHODE

Per 1 januari 2021 is er een nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800. Deze methode wordt gebruikt voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen, bestaand en nieuw. Voor het bepalen van een energielabel zijn de volgende normen en documenten van belang:

–          NTA 8800
–          Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500
–          ISSO publicatie 75.1

BOETE EN HANDHAVING

Bij het ontbreken van een geldig energielabel bij een transactiemoment (oplevering, verhuur en verkoop van het huis) riskeert de woningeigenaar een boete. De boetes per situatie zijn terug te vinden op de website Vvan de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT)

Geïnteresseerd?
Neem vrijblijvend contact met ons op!

Copyright © 2021 – Labelmijnvastgoed.nl een merk van NUU!privacybeleid